Acció Cultural del País Valencià
 
Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística
dimecres, 11 de març de 2015 14:59
PDF Imprimeix Correu electrònic
Comparteix Compartir (Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística) a FaceBook Compartir (Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística) a Twitter Compartir (Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística) a Google Bookmarks Compartir (Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística) a La Tafanera Compartir (Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística) a Meneame Compartir (Acció Cultural i les universitats proposen un full de ruta per una nova política lingüística) a Delicious
 

L’entitat reclama que es pose fi a la discriminació per raons de llengua i que el principi d’igualtat siga la guia de les institucions valencianes 

Toni Gisbert i Ferran Suay, membres de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), han presentat aquest matí el document “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica”, coordinat per Alfons Esteve i Francesc Esteve, membres de l’Institut de Política Lingüística d’ACPV.

 

El document parteix d’un principi rector: el de l’afirmació de la igualtat de tots els ciutadans (premissa de la declaració dels drets humans i de tots els drets civils) i, per tant, de l’obligació de tots els poders públics per posar fi a qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe, raça o llengua. Acció Cultural i les universitats públiques valencianes que han subscrit el document simplement reclamem que els valencianoparlants no siguen discriminats per raons de llengua.

I per fer efectiu aquest principi rector democràtic, el document proposa una política lingüística que, primer, legisle de manera efectiva i concreta (no en base només a l’expressió de desitjos o d’afirmacions genèriques), segon, oferesca als ciutadans vies fàcils d’informació dels seus drets lingüístics i de denúncia en cas de discriminació i, tercer, mecanismes de sanció per als discriminadors.

En aquest sentit, les administracions públiques (estatal, autonòmica i local) i els serveis públics tenen una obligació primera i exemplar en posar fi a la discriminació de manera efectiva.

Per això, el document és una proposta per tal que els partits que es presenten a les properes eleccions autonòmiques i locals valoren i tinguen en compte, com a guia per a posar fi a la discriminació per raons de llengua i avançar en una democràcia realment respectuosa amb tots els seus ciutadans. En conseqüència, Acció Cultural es mostra oberta al diàleg amb totes les forces polítiques, per fer possible que la majoria parlamentària resultant d’aquestes eleccions tinga com a criteri de la seua acció legislativa i política la igualtat.

A més, Gisbert i Suay han fet balanç dels 40 anys de treball per la llengua i la cultura d’ACPV, una associació amb milers de socis i implantació en tot el País Valencià que té com a objectiu fundacional precisament la promoció de la llengua dels valencians: des de la creació dels Cursos Carles Salvador per a aprendre valencià fins al treball pels mitjans de comunicació en llengua pròpia (amb l’arribada de TV3 i Catalunya Ràdio i la ILP per una ràdio i televisió valencianes), passant per la promoció de la música en valencià (els concerts i concursos Tirant de Rock, capdavanters) i la defensa dels drets lingüístics (amb nombroses campanyes). Una experiència que ens permet fer un balanç en el temps i amb una perspectiva global.

També han remarcat el balanç negatiu de 20 anys de governs autonòmics que, a la pràctica, han reduït la normalització lingüística a l’ensenyament, impedint qualsevol intent de promoció del valencià en els àmbits d’ús social, però també obstaculitzant l’ensenyament en valencià. De manera que el resultat és una situació de discriminació sistemàtica dels valencianoparlants en àmbits com l’administració pública, els serveis públics (sanitat, justícia...) o les forces de seguretat de l’estat: les denúncies recollides pel nostre Servei Jurídic assenyalen l’existència d’un problema important.

En aquest sentit, Acció Cultural entén que cal una nova empenta per a superar aquesta situació, amb una iniciativa positiva i global. Primer, perquè si continua aquesta política de discriminació, la nostra llengua patirà un retrocés en l’ús social que realment podria posar-la en perill; segon, perquè la societat valenciana ha madurat i veuria amb bons ulls una proposta d’aquestes característiques.

Aquest enfocament global i positiu és compartit per les universitats valencianes, que han volgut expressar-lo amb l’acte que avui mateix tindrà lloc a les 19 h a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània: un acte extraordinari (no és habitual que tots els vicerectors compartesquen un acte públic i que ho facen no en un espai universitari, sinó a la seu d’una associació) que remarca la importància que atorguen al document i a les propostes que s’hi fan.

 

Document - Per una nova i efectiva llei d'igualtat lingüística - PDF

Etiquetes:
 
 
 

Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99 - Fax. 96 315 51 64 - info@acpv.cat
{alt}