ACPV i universitats demanem plena recuperació mitjans en llengua pròpia



ACPV i les universitats van fer ahir 29 de novembre un acte conjunt pel quart aniversari del tancament de RTVV

Representants acadèmics, polítics i sindicals assisteixen a l’acte

En el quart aniversari del tancament de RTVV, i en el sisè del de les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes hem organitzat un acte conjunt a l’Aula Magna de la Universitat de València amb el títol “Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa”. Una Aula Magna plena amb un públic interessat va poder escoltar les següents intervencions:

-Isabel Vàzquez, Vicerectora d’Estudis i Política Lingüística de la Universitat de València (UV), qui a més de presentar l’acte va recordar els diferents posicionaments públics de la Universitat de València en favor de la recuperació dels mitjans de comunicació en llengua pròpia, i també va agrair a Acció Cultural el treball fet en aquest sentit.

-Ferran Suay, responsable de Política Lingüística de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que va fer repàs de la tasca feta durant 40 anys per l’entitat per tal de garantir mitjans de comunicació en llengua pròpia primer i, després, una majoria social favorable a la seua recuperació, i el compromís d’ACPV per col·laborar amb les institucions en aquest moment d’inici de recuperació dels mitjans, tot posant l’accent en la petició de l’agilització del procés de ple funcionament d’Àpunt i de reobertura de TV3 i Catalunya Ràdio.

-Javier Marzal, Catedràtic de Comunicació Àudiovisual i Publicitat, i membre de la Comissió Interuniversitària en favor d’una Radiotelevisió Pública Valenciana (CIRTPV), va posar l’accent en la degradació dels mitjans de comunicació que en general patim, i la importància d’un ecosistema comunicatiu de qualitat i professional per a la preservació de la democràcia, la pluralitat informativa i la llibertat d’expressió. Marzar va expressar també la necessitat en aquest sentit de mitjans propis.

-Rosa Maria Yagüe, Professora Titular d’Economia Aplicada de la UV, i Vicedegana de Participació i Cultura de la Facultat d’Economia de la UV, va fer una interessant anàlisi comparativa de RTVV i les televisions autonòmiques des del punt de vista econòmic, tot assenyalant la importància de la sostenibilitat econòmica d’un mitjà públic, però també la responsabilitat dels responsables polítics fer a garantir aquesta sostenibilitat, amb el contraexemple de la inacció dels Governs Camps i Fabra davant l’evident degradació econòmica de RTVV.

-Carles Cortés, Vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d’Alacant (UA), va parlar en nom del conjunt de les universitats públiques valencianes (en tant que la Universitat d’Alacant és ara la coordinadora dels rectors valencians), per a reafirmar el compromís de les universitats amb la recuperació dels mitjans en llengua pròpia, Àpunt i TV3. En aquest sentit, explicità el suport en aquesta tasca a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, i reafirmà la col·laboració amb Acció Cultural per a continuar treballant en positiu en aquesta direcció.

Els ponents van coincidir, en definitiva, des de perspectives diferents i complementàries, sobre la necessitat de la recuperació dels mitjans de comunicació en llengua pròpia:

-per avançar en l’objectiu de la igualtat lingüística i reduir la discriminació que significa que els valencianoparlants no tinguem cap opció real en aquest sentit;

-per consolidar l’autogovern, com un instrument d’autoidentificació dels valencians;

-per garantir la pluralitat informativa i sobretot la informació de proximitat, que no és coberta pels mitjans d’àmbit estatal suficientment;

-per raons d’ordre econòmic, perquè uns mitjans propis són un motor per a la indústria àudiovisual, que és un sector amb un important valor afegit.

En aquest sentit, va destacar la doble demanda que motivava la convocatòria de l’acte: que s’agilitze la plena normalització de les emissions de la nova ràdio i televisió valencianes, i que s’execute l’acord de reciprocitat entre les emissions de les Corporacions valenciana i catalana signat pel Govern Fabra i aprovat per les Corts Valencianes.

Finalment, l’acte es va tancar amb la lectura del Manifest d’ACPV i les Universitats Valencianes “Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa” per part de Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

En l’acte, també vam comptar amb la participació de:

-Wenceslao Rambla, Vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana.

-Fernando Borrás, Vicerector de Planificació de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

-Rosa Puchades, Vicerectora de Responsabilitat Social i Cooperació de la Universitat Politècnica de València (UPV).

A més, van assistir a l’acte diferents representants institucionals, polítics i sindicals:

-Enrique Soriano, president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC).

-Rafael Castelló, Director del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.

-Alfons Esteve, Cap Tècnic del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i membre de la Secció de Política Lingüística d’ACPV.

-Ferran Isabel, Director del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant.

-Fran Ferri, síndic del Grup Compromís.

-Nathalie Torres, Subdirectora General de Política Lingüística i Gestió de Multilingüisme del Govern valencià, i coordinadora de Política Lingüística de Compromís.

-Marc Pallarés, diputat per Podem i membre de la Comissió Parlamentària de RTVV i espai àudiovisual.

-Antonio Montiel, diputat per Podem.

-Amadeu Sanchis, exconseller de RTVV per EUPV.

-Pilar Navarro, d’ERPV.

-Enric Santacatalina, president de Demòcrates Valencians.

-Ferran Garcia, membre de l’Executiva de CCOO-PV.

-Guillermo Martí, membre de l’Executiva d’UGT-PV.

-Lola Cayuela, de l’àrea de Cultura d’UGT-PV.

-Rafael Reig, coportaveu d’Intersindical Valenciana.

 

Parlament de Ferran Suay, responsable de Política Lingüística de la Junta Directiva d’ACPV, en l’acte “Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa”

Manifest 29 Novembre  “Necessitem mitjans en la nostra llengua. Defensem la pluralitat informativa”

 


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de