El Comité de Direcció d’ELEN visita València convidat per ACPV



ELEN, que aplega 150 entitats de 22 estats europeus, i ACPV seran rebuts pel president de les Corts, presentaran el Protocol de Donostia i faran diverses sessions de treball

ACPV fa anys que treballa en l’articulació de complicitats en l’àmbit europeu, perquè és un marc que cada dia guanya i guanyarà més pes real, i on hem de ser presents de manera efectiva i continuada, per a poder garantir els drets lingüístics dels valencians i projectar la nostra realitat.

Després de molts anys d’experiència, hem arribat a la conclusió que la realització puntual d’actes a Brussel·les té un efecte real molt limitat, ja que la xifra diària d’actes és molt alta, i l’excés en limita la visibilitat i la incidència. Per això, fa anys que vam iniciar un procés d’articulació d’una xarxa associativa, que a hores d’ara és la més potent i representativa, i amb més capacitat d’interlocució davant les autoritats i institucions de la UE, pel que fa a llengües minoritzades i els drets lingüístics dels seus parlants. La Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, ELEN (European Language Equality Network,), està formada per 150 entitats de 22 estats europeus.

ACPV no sols hi representa el País Valencià, sinó que la nostra implicació progressiva i creixent, ha trobat el reconeixement de la resta d’entitats europees per experiència, trajectòria i capacitat, i ha culminat amb l’elecció del Prof. Ferran Suay, membre de la Junta Directiva d’ACPV i responsable de Política Lingüística de la nostra entitat, com a president d’ELEN. 

Un dels objectius d’ACPV era aconseguir que el Comité de Direcció d’ELEN celebrara una de les seues reunions ordinàries de treball a València, i també que compatibilitzara aquesta reunió amb trobades per a conéixer la realitat valenciana i per a fer conéixer al govern, entitats i públic en general el treball que fem. Finalment, després de mesos de gestions, ho hem aconseguit, i tenim el goig de confirmar-vos que la visita del Comité de Direcció d’ELEN a València serà el divendres 9 i el dissabte 10 de juny, i inclourà sessions de treball del Comité, una recepció institucional a les Corts, i un acte públic, al qual us convidem, de presentació pública del Protocol per a la Garanties dels Drets Lingüístics, que serà un instrument molt útil que ACPV implementarà al País Valencià, dins de la xarxa europea de treball.

 

VISITA D’ELEN A VALÈNCIA, EN RESPOSTA A LA INVITACIÓ D’ACPV
AGENDA

 

Recepció oficial del President de les Corts Valencianes

Divendres 9 a les 12h al Palau dels Borja

Recepció oficial del President de les Corts Valencianes al Comité de Direcció d’ELEN.

 

Reunió de Política Lingüística d’ACPV (només per a socis)

Divendres 9 juny a les 17h a l’Octubre CCC

Trobada de la Secció de Política Lingüística d’ACPV, oberta només a socis i sòcies de la nostra entitat,per a informar-vos del treball fet (competència lingüística en la funció pública, Institut Ramon Llull, drets lingüístics, retorn de la ràdio i televisió valencianes i de TV3, decret de plurilingüisme…) i per fixar els objectius de la segona part de la legislatura.

 

Acte públic de presentació del Protocol Donostia

Divendres 9 de juny a les 19h a l’Octubre CCC

Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics

El Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics va ser signat el 17 de desembre de 2016 a Donostia (i per això és també conegut com a Protocol de Donostia) per un centenar d’associacions de tot Europa que treballen en l’àmbit de la promoció de les llengües minoritzades d’Europa, entre les quals Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

Tal com afirma el Protocol en la introducció, “La diversitat lingüística sempre ha estat un dels trets distintius d’Europa. Cap dels estats que componen el continent no és monolingüe, i la mobilitat de les persones fa que aquesta diversitat sigui cada vegada més marcada. […] I si pretenem construir una Europa més justa basada en la igualtat, la gestió democràtica de la diversitat s’hauria de convertir en un puntal fonamental.”

El Protocol pretén ser, precisament, un instrument al servei d’aquesta missió: la gestió democràtica de la diversitat lingüística i cultural i del multilingüisme.

I per a fer-ho, parteix d’una premissa que explicita a la mateixa introducció: “Els drets lingüístics s’han de situar, sens dubte, en el marc dels drets fonamentals.”

I com a drets lingüístics s’entén (continua la introducció) “la finalitat d’assegurar l’ús de la seva llengua [de la comunitat lingüística] en totes les funcions socials”.

En aquest sentit, el Protocol fixa uns objectius genèrics i uns valors dels quals parteix (convivència i pau, diversitat, igualtat i drets), i s’articula en tres parts:

A) Àmbits de treball (Principis generals, discriminació i drets; Administració pública i institucions; Educació; Àmbit socioeconòmic; Onomàstica; Mitjans de comunicació i noves tecnologies; i Cultura)

B) Mesures proposades per garantir els drets consagrats a la Declaració Universal de Drets Lingüístics

C) Indicadors d’avaluació a fi de poder valorar el nivell de compliment de les mesures

El Protocol s’acompanya d’un quadern per facilitar l’anàlisi de cada indicador, tot avaluant el seu grau de compliment en un territori o administració donada.

L’avaluació no s’esgota amb el que podríem qualificar de forma simplificada com a recollida de dades, sinó que es completa amb el seu estudi i anàlisi i, sobretot, amb l’elaboració de propostes i de la temporalització d’aquestes per a la millora dels indicadors avaluats i, així, donar compliment a l’objectiu de garantia dels drets lingüístics.

A més, finalment, el resultat de l’avaluació es comunica al Comitè de Seguiment del Protocol, format per diverses associacions que apleguen, cadascuna de les quals, a moltes altres entitats (European Centre for Minority Issues, European Lenguage Equality Network, Linguapax International, Ciemen, PEN i UNPO), esdevenint la xarxa associativa més important d’Europa referida a la promoció i dignificació de llengües minoritzades i reconeixement dels drets lingüístics.

En el cas del País Valencià, però, el Protocol està pendent d’aplicació, i per això, amb aquesta presentació pública, ACPV inicia, com a representant d’ELEN al País Valencià, la seua implementació.

 

Sessió de Treball en Xarxa d’ELEN (amb associacions i entitats valencianes)

Dissabte 10 de juny a partir de les 9h a l’Octubre CCC

Sessió de treball en xarxa destinada a associacions i entitats, per tal que persones, organitzacions i governs puguen presentar el seu treball i els seus projectes sobre revitalització lingüística, i per a facilitar la cooperació i el desenvolupament de projectes amb tots aquells que vulguen donar suport o treballar amb ELEN, en alguns dels nostres projectes lingüístics.

La llengua de treball serà l’anglès.


Etiquetes: ACPV Drets lingüístics ELEN Erasmus + igualtat Octubre CCC política lingüística Protocol Donostia Territorial Languages as a Employability Tool for Adult people

Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de