Les jornades “Cultura en acció” superen les millors expectatives



L’èxit d’assistència i el bon nivell dels debats marquen les jornades

Els dies 11, 12 i 13 de febrer van tenir lloc a València, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, les jornades “Cultura en Acció” organitzades per Joves d’Acció, amb l’objectiu d’oferir un punt d’encontre d’experiències en l’àmbit de la cultura al nostre país per tal de mostrar la feina dels joves que s’impliquen en la cultura, i valorar el seu treball i donar-li projecció. Perquè és moment de proposar en positiu, de construir i d’apostar pels joves valencians, una generació formada, amb capacitat, en la que destaquen músics, creadors, activistes culturals, productors, organitzadors de festivals, dissenyadors àudiovisuals…

 

Un segon objectiu de les jornades era crear un espai de debat entre els agents culturals, polítics i institucionals, on pugueren escoltar-se, compartir inquietuds, debatre criteris per a la política cultural i el suport a la creació i particularment a la realitzada pels joves. I així vam poder comptar amb la participació de membres de les organitzacions polítiques juvenils, de diputats i regidors.

En totes les sessions (vegeu programa adjunt) la participació va ser molt alta, superant les millors expectatives (de fet per a l’acte d’obertura vam haver de canviar la sala inicialment prevista i ocupar el hall de l’Octubre, pel nombre de joves que s’hi van inscriure).

Però més enllà de la valoració purament quantitativament, el més important fou la bona marxa de les jornades i el bon nivell del debat, degut tant gràcies a la implicació i preparació dels ponents i moderadors, com del públic participant, molts d’ells també creadors, productors, activistes, membres d’associacions d’estudiants i polítiques, de Joves d’ACPV i, en general, joves formats, amb iniciativa i amb implicació en la cultura i amb la cultura.

Les jornades permeten parlar de dues conclusions. La primera és, sens dubte, la necessitat que les noves institucions valencianes donen suport als joves que s’impliquen en la cultura, però sense paternalismes ni improvisacions, perquè es nota a faltar d’una banda diàleg i de l’altra un projecte articulat, coparticipat i pensat a mitjà termini.

La segona, és la decisió de Joves d’Acció de continuar el treball ara començat amb noves iniciatives en aquesta mateixa línea, perquè el canvi polític exigeix una nova manera de treballar que done veu i visibilitat als nostres joves, i aquesta nova manera de treballar troba complicitats i resposta, com demostra l’èxit de les jornades.

 

————-

 

PROGRAMACIÓ DE LES JORNADES

 

– Dijous 11 febrer –

19 hores 

Presentació de les jornades i Taula oberta: Música en valencià, amenaces i resistències.

Tractarem l’evolució històrica de la música en valencià i l’actual situació tenint en compte l’àmbit institucional. S’analitzaran les dificultats de fer música en la nostra llengua , com també les resistències i l’actualitat d’aquest sector. També parlarem del futur de la música en aquest nou cicle polític, per la qual cosa també comptarem amb noves generacions de músics de diferents estils.

Comptarem amb la participació de: Josep Nadal (diputat de Compromís i vocalista de La Gossa Sorda), Kiko Tur (vocalista d’Aspencat), Mireia (Pupil·les dilatives), Pau Alabajos (regidor de Compromís per Torrent i cantautor), Antonio Sánchez (vocalista de Zoo), Lluís Albert Granell (vocalista de Voltor), Joan Palomares(vocalista de ProzaK Soup) i Andreu Ferre (El Diluvi).
Moderadora: Amàlia Garrigós (periodista).

En acabar la taula rodona tindrem una breu actuació del grup Aspencat en acústic.

 

– Divendres 12 febrer –

10.30 hores

Taula rodona: Què hi ha darrere d’un festival? Experiències.

Parlarem amb representants de festivals musicals en la nostra llengua i amb regidors i tècnics municipals, on debatrem els problemes i els avantatges que es troben els col·lectius a l’hora d’organitzar un concert, tindrem en compte diferents perspectives com ara logística, finançament, legalitat, grups musicals, estils musicals…

Vindran convidats organitzadors dels festivals: Xufa RockMeruts Festival (Assemblea de Joves Meruts), Diània (Sinérgies Cooperativa Cultural), FesllochAplec dels Ports

Moderador: Xavier Aliaga (periodista).

 

12 hores

Curs- taller: 

L’organització d’un concert. 

Taller per traure a la llum què necessitarem a l’hora de muntar un concert o festival. Aquest curs estarà destinat a col·lectius o grups que comencen. Vanessa Giner és gestora cultural i ens explicarà aspectes de l’àmbit legal, llum i so, finançament, seguretat, etc.

 

18.30 hores

Petxa-Kutxa d’experiències culturals impulsades pel jovent:  Presentacions ràpides i fluides de projectes en què participaran entitats i associacions de l’àmbit cultural, les quals ens explicaran el seu projecte, com van començar i quines dificultats han trobat per tal de dur-ho a terme. Comptarem amb representats de les Falles Populars i CombativesMacromonaMICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu), Fent Ciutat…També hi participaran membres d’organitzacions polítiques juvenils i representants municipals. Si voleu venir a contar la vostra experiència, envieu-nos un correu a joves@acpv.cat. Les experiències es presentaran en format Petxakutxa (20 diapositives de 20 segons).

 

20.30 hores 

Concert de Cesk Freixas

Entrada 5€ assistents a les jornades o amb el carnet de la Universitat de València
Entrada 7€ no assistents a les jornades

 

– Dissabte 13 febrer –

10 hores

Taller de teatre en acció a càrrec d’Anna Gascón, postgrau en Teatre i Educació, especialista en teatre social i teatre de l’oprimit, 20 anys d’experiència en teatre amb joves (Grup Amoraescena) i teatre en col·lectius (Teatre Lliure de Benimaclet). Per a inscriure’t i demanar més informació: joves@acpv.cat

 

Cloenda
Conclusions amb diferents agents culturals i polítics.


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de