Un 9 d’Octubre en defensa del poble valencià



Article a Levante-EMV de Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià

El 9 d’octubre és el dia gran del poble valencià, i també un moment per a fer balanç del moment que vivim. Estem assistint a un canvi de cicle social i polític, que es va avançar en l’àmbit valencià per a després arribar també a l’espanyol. En el primer cas, a partir d’una majoria democràtica s’ha aconseguit posar fi a anys de governs corruptes i s’han iniciat accions per avançar en la millora del benestar i la justícia socials, la paritat de gènere, el reconeixement de la diversitat, la igualtat lingüística, i la recuperació del treball. També cal apuntar que la majoria a les Corts encara té pendent diversos compromisos, entre els quals destaca posar al bloqueig de TV3 i executar la reciprocitat amb À Punt, i especialment la inclusió en la llei de la necessitat d’acreditar la competència en les dues llengües oficials per a l’accés a la funció pública amb l’objectiu d’acabar amb discriminacions i maltractes. I en el marc espanyol, saludem la fi de governs marcats per la corrupció, però encara esperem que el president Sánchez passe de les paraules als fets: necessitem, entre altres coses, un finançament just, la garantia de les llibertats amb la derogació de la llei mordassa i la fi de la injusta presó preventiva dels líders socials i polítics catalans que van organitzar un referèndum, i el reconeixement de la realitat plurilingüística i plurinacional de l’estat.

 

Per això, diverses entitats, sindicats i partits, entre els quals Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que junts formem la Comissió 9 d’Octubre, entenem que, tot i que hem avançat, continua essent necessari mantenir una actitud reivindicativa, i tornar als carrers el 9 d’octubre a la vesprada. Podem entendre que hi haja organitzacions que, condicionades per les seues dependències de Madrid, opten ara per rebaixar el seu perfil reivindicatiu. Però ACPV no té dependències externes: senzillament, som una organització valenciana que defensa el poble valencià (la nostra llengua i cultura, la nostra necessitat de finançament), independentment de quin siga el color del Govern de torn, i decidim la nostra actuació de forma autònoma i amb obediència exclusivament valenciana.

A més, el conjunt de socis, militants i afiliats, simpatitzants i votants de les organitzacions que formem la Comissió (en la llista , a més d’ACPV, hi ha Compromís, Podem, EUPV, ERPV, CCOO-PV, Intersindical, Escola, ACV Tirant, Ca Revolta, PDaD, Societat Coral El Micalet, Plataforma per la Llengua, BEA…) sumem una base social importantíssima, i una trajectòria pública coneguda, a més d’un innegable compromís democràtic. La pretensió d’equiparar aquesta realitat amb la de grupuscles extraparlamentaris i marginals, només coneguts per notícies de violència i amenaces, no és innocent, perquè ningú pot ignorar que parlem de dos móns quantitativament i qualitativament diferents. Però qui crega que pot haver equidistància entre demòcrates i antidemòcrates s’equivoca, i juga un joc perillós.

ACPV, però, s’alegra que, avui, el camp de debat i disputa siga el del valencianisme. Finalment, comencem a guanyar el marc mental: tothom vol ser “el valencianista”, i això és positiu, i un objectiu pel qual la nostra entitat porta dècades treballant. Però cal afegir que, en l’era de la comunicació i la transparència, dir-se una cosa no és suficient: la credibilitat es guanya –o es perd- amb els fets. Per això, i veient la llista de reptes pendents, ara i ací ser valencianista vol dir ser clarament reivindicatiu en la defensa del poble valencià i dels nostres interessos, també el 9 d’octubre a la vesprada.

El 9 d’Octubre participarem en la processó cívica del matí (no és contradictori, ser a un acte institucional i alhora mantenir unes reivindicacions elementals), i a la vesprada serem als carrers de València per reforçar les llibertats, fer país i defensar la democràcia i el poble valencià. I convidem a tothom que compartesca aquests principis a acompanyar-nos, des del respecte a la pluralitat i la convivència, que són els valors que fonamenten la vida democràtica. Perquè hi ha raons per mirar el futur amb optimisme, i demanar allò que ens correspon en justícia com a poble.

Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV)


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de