XIIa Edició dels Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2015



Dimecres 28 d’octubre, el Casal Jaume I de la Vall d’Albaida-ACPV ha fet públics els noms de les persones guardonades amb els Premis J.B. Basset, que l’Assemblea General del Casal Jaume I de la Vall d’Albaida va triar el passat 25 de setembre.

Aquests premis van nàixer des de la consciència de la necessitat de remarcar la tasca de  moltes persones i entitats de la comarca que treballaven per causes ben diverses relacionades amb la llengua i cultura pròpies. Però també que estenien aquesta tasca a la defensa del territori, dels drets humans i socials, de la solidaritat, del patrimoni, i a tot allò que constitueix la nostra manera d’entendre el món.

Tota aquesta dedicació la porten endavant diverses persones que des de l’espai públic o privat contribuïxen a la construcció d’una realitat més justa. Aquest fet, mereix un gest en positiu i d’agraïment que des d’ACPV vam considerar imprescindible d’impulsar.

 

En aquesta dotzena edició, les persones i l’entitat guardonades amb els XII Premis Joan Baptista Basset són:

ROSA CONCA
Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria en defensa dels drets humans.

JOSEP SANJUAN
Premi Joan Baptista Basset a la trajectòria artística

AGRUPACIÓ CONTRA ELS INCENDIS FORESTALS – ACIF DE LA VALL D’ALBAIDA
Premi Joan Baptista Basset a l’entitat compromesa amb la defensa del territori.

Rosa Conca, és i ha sigut una gran defensora dels drets humans, en general; i dels drets de les persones amb diversitat funcional, en particular. Ha participat i promogut diverses associacions des de les quals ha desenvolupat diverses funcions: PANDIMO, AMO, VICOVAL, MUNTIS… A més, actualment està immersa en la normalització de la vida sexual de les persones amb diversitat funcional, amb la difusió del projecte documental «Yes, we fuck». També està col·laborant en la realització d’un taller de dansa inclusiva a Ontinyent.

Josep Sanjuan és un artista albaidí internacionalment conegut pel seu treball amb el vidre. Viu i treballa a la comarca de la Vall d’Albaida per la qual sent una gran estima i li serveix com a font d’inspiració del seu treball. La manifestació més evident d’aquest fet és la seua implicació en el projecte BIODIVERS com a impulsor de la idea, organitzador i executor del projecte. Part del seu treball forma part de les vidrieres de la Sagrada Família.

ACIF Vall d’Albaida va fer l’any passat el seu vintè aniversari. El seu treball té dos focus d’actuació imprescindibles. D’una banda, actuen amb l’extinció d’incendis amb persones voluntàries que prèviament formades entren en acció en col·laboració amb els altres cosos d’extinció . I d’altra banda, treballen des de la prevenció amb la conscienciació de diversos col·lectius, especialment, amb xiquets i xiquetes, i impulsen el comportament adequat per tal d’evitar incendis no desitjats. El seu camp d’acció se situa a la comarca de la Vall d’Albaida i les muntanyes limítrofes.

DISTINCIÓ EMPAR GRANELL

Una cita ja indispensable en aquesta festa és l’entrega de la Distinció Empar Granell 2015, que enguany ha estat atorgada al CEIP RAFAEL JUAN VIDAL, d’Ontinyent. Aquesta escola va acollir l’arribada de la Flama del Correllengua i el Gegant del Rei En Jaume I el passat  7 d’octubre. L’escola va preparar una festa arrelada a les tradicions populars, amb la participació de dansadors i dansadores. Aquesta manera de treballar oberta a la comunitat i en defensa dels drets lingüístics ha merescut aquesta distinció.

La Distinció Empar Granell va nàixer amb una doble finalitat. D’una banda recordar la persona d’Empar Granell i Tormos, mestra d’infantil, la qual va dedicar el seu esforç a la defensa de l’ensenyament públic en valencià. Per aquesta tasca va rebre el Premi Joan Baptista Basset el 2007 a la trajectòria en Defensa de la Llengua i la Cultura. D’altra banda, la Distinció Empar Granell vol reconèixer la tasca d’aquelles persones, entitats i/o centres educatius que participen més activament en la celebració de la data del 9 d’Octubre i el Correllengua de cada edició, fent-lo possible en la seua dimensió més reivindicativa i festiva. La Distinció pretén premiar la dedicació, la implicació,  l’originalitat, el treball al voltant dels objectius del Correllengua, el recolzament per a la viabilitat de l’arribada de la flama, l’ajuda per a la difusió de l’activitat i la participació activa.

ENTREGA DE PREMIS

Aquests premis s’entregaran a la gala-sopar que tindrà lloc el divendres 13 de novembre al Restaurant el Pansat (Partida Fontanelles. Albaida), a les 21:30h. El preu del sopar serà de 15 euros (12 euros per als socis i les sòcies d’ACPV).

Totes les persones que vulguen assistir a la gala-sopar hauran de comprar els seus tiquets al Casal Jaume I de la Vall d’Albaida. També poden realitzar les seus reserves als telèfons 664681591 o 962383751, o a valldalbaida@acpv.cat
La data límit per confirmar l’assistència és el dimecres 11 de novembre.

En aquesta edició el guardó serà una escultura de l’artista premiat Josep Sanjuan, qui s’ha ofert desinteressadament a recolzar els Premis d’aquesta manera.

El Casal Jaume I , amb la col·laboració d’Anmorsígol, ha enregistrat un vídeos amb unes entrevistes per tal de difondre la tasca de l’entitat i les persones premiades. Els podeu veure al nostre blog: www.casalvalldalbaida.blogspot.com


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de