Carnestoltes rurals de Navarra



Del 25 de gener al 27 de gener. Preu per persona: 290 euros en habitació doble (supl. 60euros per habitació individual)

 

Reserves i inscripcions operades des de: www.esplaiviatges.com – Cal donar-se d’alta com a usuari o bé telefonar al 96 351 12 74

PREU PER PERSONA: 290 EUROS EN HABITACIÓ DOBLE (SUPL. 60 EUROS PER HABITACIÓ INDIVIDUAL)

PROGRAMA

Dissabte 25 de gener. VALENCIA-PAMPLONA-ORONOZ

Eixida a les 08:00 del matí des de el carrer Xàtiva (vorera institut Lluís Vives) de Valencia. Breu passeig per la ciutat de Pamplona (dinar lliure) i trasllat a l’hotel RURAL situat a Oronoz (les tres nits). Sopar i Allotjament.

Diumenge 26 gener. Llacs de Leurtza.

Desdejuni a l’hotel i excursió al nord-oest navarrés, entre els municipis d’Urrotz i Beintza-Labaien, s’amaguen dos embassaments construïts en 1920. Enmig dels boscos de la Navarra Atlàntica, sorgixen estos llacs de muntanya.

La ubicació dels embassaments en una conca tancada coberta de fagedes conferix al lloc una màgia especial. Com trets d’un conte de fades, els embassaments de Leurtza han sigut declarats Àrea Natural Recreativa. Així, el condicionament amb foguers, mobiliari, punts d’informació combinat amb l’aigua, les vessants boscoses, la tranquil·litat i l’atractiu paisatge fan d’este espai natural un destí ideal per als amants de la Natura. En este entorn realitzarem un passeig d’uns 3.5 Km. De longitud, sense dificultat. A continuació acudirem a la Posada de Donamaria (DonamarikoOstatua) a disfrutar d’una típica i contundent dinar (inclòs) d’esta zona. En acabar, farem un visita guiada a la Torre de Donamaria detindre’s per a admirar-la. Elegant i austera, s’eleva suaument sobre una talaia des de la que conquista el pas del temps des del segle XV. A pesar d’haver sigut recentment restaurada, conserva l’essència de les antigues construccions de les valls humides del nord. Este palau ha sigut declarat bé d’interés cultural i és un dels millors exemples d’arquitectura civil i un dels últims reductes d’este tipus que subsistixen a Navarra. A continuació ens traslladarem Elizondo: Elizondo és el centre geogràfic i neuràlgic de la vall del Baztan. Ubicat al nord de Navarra, esta vall agrupa davall el seu terme municipal a quinze localitats que s’escampen pel privilegiat i verd paisatge del Pirineu Atlàntic. Esta localitat dividida pel riu Baztan disfruta d’un clima atlàntic, suau i humit. La seua arquitectura popular es caracteritza per cases de murs blancs i carreu rogenc en vans i cantons -procedents de les pròximes pedreres d’Almandoz-, teulades a dos aigües, balconada de fusta en l’àtic i blasó amb les armes de la vall. Finalment ens traslladarem a sopar a l’hotel.

Dilluns 27 de gener. Carnestoltes d’Ituren i Zubieta.

Desdejuni a l’hotel. Durant tot el dia viurem el carnestoltes rural amb els veïns de Zubieta. Assistirem a les tradicions més ocultes d’estes festes. Acudirem a la “arreplega de puxkas”, on els joaldunak van per les cases del poble arreplegant viandes per a l’esmorzar. Esmorzarem en el mateix poble per a seguir el mateix programa que els protagonistes d’esta festa.

Després assistirem al ritual de col·locar-se les pells d’ovella, els esquellots i la resta, per a acompanyar a la comitiva fins al barri d’Aurtiz, on es reunixen amb els Joaldunak d’este lloc i desfilen junts per este preciós poble. Finalment acudirem amb ells fins a Ituren, on els esperen els Joaldunak d’este poble, i junts ja tots, recorren els carrers junts amb els “mozorros” i la resta de personatges del carnestoltes rural.

A l’acabar la festa, vesprada ja, ens anirem a dinar de pintxos (inlòs) per la localitat de Santesteban- Doneztebe, per la qual cosa és important haver esmorzat contundentment. Visitarem el poble d’Amaiur i el seu molí.

Recorrerem els carrers d’este poble, un dels més bonics de la Vall, i visitarem el seu molí on Felipe ens explicarà detalladament el seu funcionament. Finalment degustarem el “talo”, la coca de dacsa típica d’estes terres (inclòs), que s’acompanya amb “txistorra” o formatge, ben regat amb sidra de Baztan.

Dimarts 27 de gener. ORONOZ-VALENCIA

Visitarem el Jardí HistoricOartístic de Bértiz: El jardí botànic, amb més de 100 anys d’antiguitat és el major tresor del parc Natural. Un entramat de camins li permetrà admirar més de 120 espècies d’arbres i arbustos diferents. Va ser dissenyat per un jardiner francés en 1847, i el senyor Pedro Ciga ho va ampliar mesclant espècies autòctones amb altres portades de remots llocs. Entre les primeres les hages són l’espècie més abundant i entre les més curioses poden citar-se el ciprer calb, cedres de Líban, el gingko de Xina, araucàries de la Terra de Foc, sequoies de Califòrnia, camèlies, azalees i bambús. Joies de l’Art ‘Nouveau’ com a estanys, ponts, glorietes, un mirador Belle Epoque i una capella incrementen la seua bellesa.

També podrem visitar el Centre d’Interpretació de la Naturalesa, situat en el propi Jardí. Este interessant espai presenta com a eix temàtic el bosc de Bertiz i la vida de les espècies animals i vegetals més representatives del mateix. La informació es facilita a través d’ordinadors, maquetes, jocs interactius, materials reals i fotografies que permeten descobrir de forma amena i didàctica este parc Natural.

En acabant, eixirem cap a Valencia (dinar en ruta), on arribarem por la vesprada nit.

ENS ACOMPANYARÁ: JON GOÑI (GUIA NAVARRÉS) i el nostre col.laborador PERE PEIRÓ

INCLOU:
· Modern autobús per a tot el recorregut.
· Allotjament en hotel rural a la localitat d’Oronoz
· Pensió completa (excepte el primer dinar en ruta).
· Totes les visites i excursions amb tiquets d’entrada
· Assegurança de viatge

 


Amb la teua col·laboració continuarem promocionant la llengua, la cultura i els valors de progrés.

Ajuda’ns a tindre més força.

Fes-te’n sòcia/soci d’ACPV!

Amb el suport de