Manifest del Correllengua 2011

Amigues i amics.

Avui ens reunim amb motiu del Correllengua que recorre el País Valencià per a reivindicar la plena oficialitat, legal i real, a tots els nivells i en tots els àmbits socials, de la llengua del nostre país, del nostre valencià, del català de tots, com deia l’inoblidable Enric Valor.

Un Enric Valor del qual, com també de Manuel Sanchis Guarner, commemorem enguany els cent anys del naixement. I, amb eixe record, honorem dues persones que tant van treballar per a que el nostre valencià fora una llengua de presència social i prestigi científic.

Tant Enric Valor com Manuel Sanchis Guarner feren una importantíssima labor en favor de la divulgació de la llengua catalana —i del seu estudi, els dos eren “gramàtics”—; dos ciutadans ben conscients que, només amb la conservació de la llengua pròpia, els valencians podríem mantenir-nos lleials a la nostra personalitat com a poble, ja que consideraven l’alt valor identitari que l’ús d’aquesta du implícit; el valuós secret de la continuïtat.

Ens hem reunit per a reivindicar que el valencià, el nostre català, puga ser la llengua normal de la vida quotidiana. Que la deixen ser la llengua normal a les nostres escoles i els nostres centres d’ensenyament; però que puga ser també la llengua normal, parlada i escrita, al carrer, a les fàbriques i els tallers, als despatxos i a les oficines, a l’administració i als mitjans de comunicació, sense obstacles imposats ni conflictes artificials.

I, sobretot, per a reivindicar que siga la llengua d’integració de les persones que han vingut d’altres països i continents, a la recerca d’una nova vida entre nosaltres. Volem que el valencià siga la seua llengua d’integració, per a que mai ningú puga intentar dividir-nos. Volem que tots junts, els vinguts primer i els acabats d'arribar, construïm una societat lliure i cohesionada.

Acció Cultural del País Valencià treballa des de fa 40 anys amb aquest objectiu. I durant aquests anys hem guanyat la presència de la llengua en l’escola, l’institut i la universitat; hem impulsat els músics en la nostra llengua, les sentències a favor de la unitat del català, l’accés del valencià a l’etiquetatge i el comerç, la reivindicació encara pendent del reconeixement en la funció pública, moltíssimes mobilitzacions, la campanya per TV3 al País Valencià i la divulgació de l’obra i figura de Joan Fuster, Enric Valor, Sanchis Guarner i tants altres. Però encara hi ha molt de treball per fer.

Per això, enguany, volem, ara i ací, ratificar el nostre orgull de llengua, la feina feta i, sobretot, la nostra voluntat de continuar treballant en aquesta línia, i de cridar-vos a aquest esforç conjunt per fer de la llengua dels valencians l’instrument d’afirmació identitària, cohesió social i projecció cultural que ens permeta construir la societat que necessitem per al segle XXI.

Endavant amb el Correllengua!

 

Manifest infantil del Correllengua 2011

Xiquetes i xiquets, la Flama del Correllengua ha arribat a la nostra escola. Sabeu què significa eixa Flama? Significa que el valencià és la llengua de la nostra terra. Significa que tots hem d’estimar-lo i hem de parlar-lo sempre.

En valencià van parlar i van escriure persones importants. Per exemple, Enric Valor i Manuel Sanchis Guarner, dues persones que ara fa cent anys que van nàixer, i que volem recordar pel seu treball, els seus llibres, el seu gran amor al nostre valencià, el català de tots, com deia Valor. Per això totes les xiquetes i els xiquets de la nostra escola els estem molt agraïts, i admirem la seua obra.

El valencià ha de ser la llengua de tots nosaltres. No importa si hem nascut ací o si hem vingut de fora. No importa d’on van vindre els nostres pares, o si són d’ací de tota la vida. Ara ha de ser la nostra llengua. Ha de ser la llengua de la classe, i també la del pati, la llengua en què llegim, en què escrivim, en què mirem la televisió, en què entrem en l’ordinador, en què cantem, la llengua en què ens relacionem amb les nostres amigues i amics, la llengua comuna i de futur.

Donem per tant la benviguda al nostre col·legi a la Flama del Correllengua, i a tot el que ella significa, amb un crit ben fort:

Visca el Correllengua!

 

Manifest del Correllengua 2011 - PDF

Manifest infantil del Correllengua 2011 - PDF

 

 

Correllengua 2011 - 100 anys del naixement d'Enric Valor i Manuel Sanchis Guarner © Acció Cultural del País Valencià
Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99 - Fax. 96 315 51 64 - correllengua@acpv.cat