ADHESIONS

LA VEU DE LA INDIGNACIÓ

Totes les adhesions

Comunicat sindical unitari CCOO, UGT, STEPV-IV, Campus Jove, SEPC i Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanch.

UGT-PV.

CCOO-PV

CCOO-CATALUNYA

Secció CCOO televisió valenciana i catalana.

Intersindical Valenciana.

Unió de Periodistes Valencians.

Sindicat de Periodistes de Catalunya.

Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC).

Xarxa Vives d'Universitats.

Universitat de València.

Consell de Direcció de l'UJI.

Fundació Triangle Jove

EUPV

Coalició Compromís.

Bloc Nacionalista Valencià

Esquerra Republicana del País Valencià i JERPV.

PSAN.

Esquerra Republicana de Catalunya.

Reagrupament Independentista.

Partit Republicà Català.

Esquerra Anticapitalista.

Bloc Nacionalista Valencià de Novelda.

Reial Societat Econòmica d'Amics del País Valencià.

Escola Valenciana.

El Micalet

Ca Revolta

Xúquer Viu

Coordinadora de Penyes Barcelonistes de València i Marina Alta i Penya Barcelonista San Marcelino.

Escriptors de l'Audiovisual Valencià (EDAV) i Guionistes Associats de Catalunya (GAC).

Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV).

Escola Oficial d'Idiomes.

Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes (APPV) .

Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)

Associació d'Actors i Actrius del País Valencià.

Juntes Directives d'Òmnium.

Institut d'Estudis Eivissencs.

Plataforma per la Llengua.

Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Associació Francesc Ferrer i Gironès.

Esglèsia Plural.

Joventut Nacionalista de Catalunya.

Kontseilua.

Associació cultural La Corretjola de Nules.

Associació de veïns de Vinaròs Migjorn.

Casal d'Esquerra Republicana de Catalunya d'Horta-Guinardó.

Cel de l'Eliana. Centre d'estudis locals.

Nuevo Espacio Ciudadano.

PEN Català

Consell de Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València

Societat Catalana de Lliure Opinió

Extret del número 1393 del setmanari 'El Temps'

JOSEP LLUIS ALBIÑANA
ex-president de la Generalitat Valenciana

Crec que és intolerable que es posen entrebancs a l’obra tan important que ACPV fa en defensa de la llengua. En segon lloc, el tancament demostra que és un nou intent d’anorrear els senyals d’identitat i posar en dubte la unitat lingüística. Ara diuen que volen el corredor mediterrani, però el volen mut i sense conflictes.

 

JOAN LERMA
ex-president de la Generalitat Valenciana

Sempre he donat suport a la reciprocitat de les emissions de TV3 i Canal 9 i crec que caldria treballar per a això. Les accions que fa la Generalitat són producte de la seua incapacitat de fer possible aquesta reciprocitat.

 

JORDI PUJOL
ex-president de la Generalitat de Catalunya

Per interessos econòmics i afinitats culturals i lingüístiques, entre el País Valencià i Catalunya hi hauria d’haver una bona relació de col·laboració. Desgraciadament, de vegades es cometen errors que ho fan difícil. I aquest n’és un.

 

FERNANDO ALANDETE
ex-degà del Col·legi d’Advocats de València

Això que ha fet aquest govern ratlla l’esperpent i resulta patètic. És una barbaritat. És lamentable que es posen entrebancs a la informació i a permetre que la gent puga accedir a opinions distintes.

 

JORGE ALARTE
secretari general del PSPV-PSOE

El que aterra a Camps i al PP és precisament la democràcia i tot allò que no poden controlar. Estan en contra que els ciutadans i ciutadanes puguen escoltar veus diferents i formar-se un esperit crític. Les amenaces del Consell són una mostra més de la histèria i la anormalitat del Govern valencià que hauria de procurar una relació de reciprocitat que permetera que Canal 9 i TV3 es vegeren com a més territoris millor. La pluralitat informativa és un valor. Limitar-la, és un símptoma de totalitarisme.

 

BIEL BARCELÓ
secretari general del PSM

Expressem la nostra solidaritat amb ACPV. I l’estupefacció en vista de la persecució brutal de què és objecte per part del govern valencià. És clar que som davant una estratègia del PP valencià d’intentar eliminar ACPV i alhora la recepció de TV3 al País Valencià.

 

DOLORS CAMATS
portaveu d’ICV al Parlament català

Hem impulsat una declaració perquè al proper ple el Parlament es manifesti en suport d’ACPV i de les emissions de TV3 al País Valencià. Cal una denúncia pública i la condemna de la persecució que el govern valencià fa a la llibertat d’expressió. Exigirem al govern català que faci servir aquesta lluna de mel que té amb el govern espanyol per a moure d’una vegada aquesta irracionalitat que significa el vet de TV3 al País Valencià.

 

MURIEL CASALS
presidenta d’Òmnium Cultural

És una declaració de guerra oberta. Tota la nostra solidaritat, perquè l’agressió no és contra ACPV només, sinó contra la cultura catalana i la cultura i la comunicació universal. Qui ataca la cultura i la comunicació catalana pretén tornar a l’edat de pedra.

 

FRANCESC FIOL
diputat del PP al Parlament balear

Per sobre de tot defens la llibertat d’expressió que s’ha de respectar. Estic a favor de poder rebre lliurement qualsevol televisió en la nostra llengua a qualsevol dels nostres territoris.

 

JAUME FONT
impulsor de la Lliga Regionalista de Balears

Em pareix absurd que des d’una institució pública es posin entrebancs a la recepció d’una televisió. Més encara si és en català. L’actitud de la Generalitat valenciana és incomprensible i perillosa per a la llibertat d’expressió.

 

VICENT FRANCH
politòleg i doctor en dret

Més enllà de les complicacions legals, això que passa em sembla tristíssim. D’una banda, els valencians vam eixir molt malparats del repartiment de llicències de televisió digital, amb llicències que s’han revenut. D’una altra banda, gràcies a la TDT podem veure anals de tot arreu. Per això no s’entén que Acció Cultural es trobe obligada a tancar un canal. Estic completament en desacord que no hi haja hagut un acord de reciprocitat dels dos governs que haguera permès d’enriquir-nos mútuament. Més enllà del projecte particular d’ACPV, estem obligats a entendre’ns perquè és un suïcidi estar separats en l’àmbit de la comunicació i de l’àudio-visual.

 

FERRAN GADEA
president de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians

Això que ha passat em sembla molt malament, perquè no té cap sentit que, podent veure televisions americanes o europees, no puguem veure la televisió dels nostres veïns i de la resta de comunitats autònomes. Cultura i política no s’haurien de barrejar. A més a més, com a actors ens afecta perquè ens tanca mercat i ens impedeix de veure el treball que fan els actors catalans.

 

GENOVÉS II
pilotari

He estat un seguidor habitual de TV3 i crec que l’apagada és una mala notícia perquè ens furta la possibilitat de triar. En aquest país, per desgràcia, no podem veure allò que volem i allò que estem obligats a veure no ens agrada.


JOSEP GRIFEU
catedràtic de comunicació àudio-visual

El tancament i la prohibició de la recepció de TV3 al País Valencià equival a admetre el fracàs de les polítiques televisives de tots els governs de Catalunya i del País Valencià, en els trenta anys de democràcia. És la victòria total de les polítiques de l’estat en governs del PSOE o del PP a l’hora d’impedir per la força la constitució en democràcia d’un espai nacional de comunicació per a la llengua i la cultura catalanes. En realitat, ells parlen clar: no hi ha cap més dret sinó el de l’estat. Per tant, també en televisió l’única solució és la independència.

 

SALVADOR GINER
president de l’Institut d’Estudis Catalans

Significa un pas cap a la barbàrie; no s’interpreta de cap altra manera que com un genocidi cultural. Per a dir això em baso en la Declaració dels Drets de l’Home de l’ONU i en la legislació sobre la lliure circulació d’idees i de llengües de la UE, que el govern espanyol ha signat. El govern valencià és més tolerant amb coses com la pornografia que no amb la llengua d’un poble. Això que han fet és un delicte, un acte de govern intolerable i una veritable salvatjada.

 

FRANCESC HOMS
portaveu del govern de Catalunya

No acabem d’entendre com al segle XXI, quan existeix internet, existeix comunicació pertot arreu, no sigui possible la reciprocitat de Catalunya i el País Valencià. Això no s’entén.
Hi ha predisposició de reciprocitat, per part del govern de la Generalitat, igual com del govern anterior. També hi ha iniciativa política fruit d’una ILP, a la qual CiU dóna suport, com més grups polítics. Aquesta ILP està encallada al Congrés dels Diputats perquè el govern espanyol no l’acaba de tramitar. Demanem al govern espanyol que, allà on pugui actuar, que actuï.
Farem les gestions polítiques de tot ordre i tot nivell. Vaig parlar amb el darrer conseller de Cultura sobre la qüestió, fa unes quantes setmanes. Tenim un nivell de coincidència per a veure com s’ha d’abordar això. No entenem com al segle XXI no es pugui veure una televisió i no es pugui aplicar criteri de reciprocitat. Es poden veure moltes televisions de tot el món a tots dos llocs. Tota mena d’accions que es puguin fer es faran i a tots els nivells.

 

MIQUEL ICETA
portaveu del grup parlamentari del PSC (PSC-PSOE)

És una tragèdia davant la qual no ens hem de resignar. Totes les televisions autonòmiques són finançades amb fons públics i per aquest motiu han de ser accessibles a tots els ciutadans.

 

JOAN LAPORTA
president de Solidaritat Catalana

És un clara demostració d’intransigència contra la llengua i la cultura catalana, una imposició d’un govern autònom que no ha respectat els drets fonamentals de la ciutadania. Solidaritat Catalana per la Independència demana que TV3 es pugui veure a totes les llars del País Valencià i donem ple suport a les iniciatives d’ACPV.

 

JOAN LLADÓ
president d’Esquerra Republicana de les Illes Balears

És lamentable, però alhora no ens sorprèn. Aquesta actitud del PP valencià envers ACPV és pròpia d’un estat totalitari. És curiós que els del PP siguin la mateixa gent que a les Illes demanen “llibertat” d’elecció de llengua a l’escola i, en canvi, al País Valencià anorreen la llibertat dels ciutadans a l’hora de triar què volen veure per la televisió. Ja es veu com l’estima, la llibertat, aquesta gent.
I què fa el govern espanyol del PSOE, tan progressista com és? No n’esper res, d’aquest govern.

 

ENRIC MARÍN
president de la CCMA

Impedir que TV3 es pugui veure al País Valencià, o a qualsevol racó del món, és anacrònic. Tindria més sentit que els senyals televisius i radiofònics del País Valencià, les Balears i Catalunya poguessin gaudir d’una recepció perfectament normalitzada a tots els territoris. Ens trobem molt còmodes amb els convenis signats entre Catalunya i les Illes, com també amb l’Aragó i amb Andorra, i ens agradaria que aquest esquema es pogués aplicar també entre Catalunya i el País Valencià.

 

JAUME MATEU
president de l’Obra Cultural Balear

És un atac a una televisió pública, al català i a la llibertat d’expressió. La persecució de la Generalitat a ACPV és una cosa insòlita. No passa res de semblant a cap altra democràcia. És impossible d’entendre com un govern ataca una institució cultural i la vol estrangular. Hem de respondre tots els catalanoparlants perquè tots som ACPV. Han de respondre els governs de Catalunya i de les Balears. A tots ens correspon de contestar aquesta ignomínia.

 

ANTONI MAYOR
president d’Hosbec, patronal turística

No sé quin qualificatiu posar-hi: crec que hem superat tots els límits de la incultura. La societat civil està massa callada i és impresentable que no ens alcem per a dir la nostra. TV3 ha contribuït a la recuperació de la llengua i la cultura que catalans i valencians compartim. El nivell de degradació és tan alt que seria necessària la intervenció de Rajoy.

 

JOSEP MELIÀ
president d’UM

La Generalitat Valenciana atempta contra la llibertat d’expressió i la lliure informació i recepció de mitjans de comunicació. I, a més, atempta contra la normalització lingüística i cultural.

 

MANUEL MILIAN MESTRE
ex-diputat del PP
Em sembla vergonyós i estúpid crear una situació com aquesta, absolutament contradictòria amb el seny. A hores d’ara, tallar el pas de les ones és tan absurd o més que tallar la circulació per internet. Tot plegat demostra el grau d’estupidesa del govern valencià i la trista situació dels ciutadans valencians, que es troben sotmesos a una censura sense precedents.

 

JOAN FRANCESC MIRA
escriptor

Això que passa no és cap anècdota, ni cap despropòsit, sinó que respon a una ideologia anticatalanista en versió valenciana, que és la pitjor i més estúpida de les versions. La Generalitat Valenciana té una visió de les coses que és incompatible amb allò representa Acció Cultural i el seu projecte nacional. Això que passa no és més que la continuació d’una forma de pensar que arranca els anys 60.

 

FERNANDO MONER
president de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris

TV3 és una televisió que té prou seguidors a la Comunitat Valenciana i això que ha passat no ens pot fer contents. Com a associació de consumidors, no podem veure amb bons ulls cap circumstància que represente restringir l’oferta televisiva. No s’entén la situació, excepte que hi haja causes que així ho recomanen.

 

RAMON MONFORT
president del Col·legi d’Arquitectes valencià

El tancament de TV3 és una notícia molt greu, perquè significa un atac a la llibertat d’informació contra un canal que té molts seguidors. Tot el món ha de poder exercir el seu dret a triar què vol veure.

 

ENRIC MORERA
secretari general del BNV

El culpable que no hi haja una normalitat televisiva al territori valencià és el govern de Camps i també el govern central, perquè no han fet res per a donar-nos i activar el múltiplex i també perquè no hi ha cap voluntat que les emissions autonòmiques tinguen reciprocitat i es puguen compartir. No sols es tracta de TV3, sinó que també les valencianes i els valencians podríem veure IB3, la televisió de Castella-la Manxa i la d’Aragó, i que en aquells territoris també puguen veure Canal 9, encara que siga per a riure’s de la manipulació informativa de la televisió valenciana.

 

MONTSERRAT NEBRERA
líder d’Alternativa de Govern

Posar fronteres a les telecomunicacions em sembla patètic. Actuar contràriament a aquesta obertura de fronteres en ple segle XXI no hauria de formar part de cap agenda política, encara que hi hagi una pugna política en les relacions entre Catalunya i el País Valencià.

 

VICENT PARTAL
director de VilaWeb

Representa el triomf del feixisme. Acabem d’assistir a una victòria del feixisme i aquí no passa res. Però, d’una altra banda, m’espanta especialment la indiferència com la resta del país s’ha pres aquesta notícia, especialment al Principat. Això em fa pensar que per a molta gent del Principat els valencians ja només som una nosa. Això em preocupa no únicament com a valencià, sinó com a català, perquè crec que és significatiu de la feblesa extraordinària que tenim com a país.

 

ROSANA PASTOR
actriu

Qui no té informació no té accés al coneixement, i és això que es busca amb la persecució d’Acció Cultural. A l’era d’internet, de la web 2.0; quan sobre la taula hi ha l’accés lliure a tots els continguts, no té cap sentit que un govern obligue a tallar una televisió germana. Amb la seua actitud sumeixen els ciutadans en la tirania de la desinformació.


JOAN PUIGCERCÓS
president d’ERC

Hem de ser conscients que no ho hem pogut evitar. I això és un símptoma de debilitat nostra, dels qui defensem la llengua catalana i la democràcia. Però també hem d’assenyalar clarament els qui ho fan impossible: El PP, des de la Generalitat Valenciana, i el PSOE, des del govern de l’estat. Hi ha una responsable, més enllà del senyor Camps i la seva cort d’intolerants. Hi ha una altra responsable que es diu María Teresa Fernández de la Vega i, ara, el seu successor, Alfredo Pérez Rubalcaba. Ells dos, en una barreja d’interessos nacionals espanyols i d’obediència deguda a la patronal de les televisions privades (UTECA), han barrat el pas a qualsevol solució des de Catalunya i des del País Valencià.
Si volem TVC al País Valencià ja sabem què hem de fer: tombar els uns i els altres.

 

ORIOL PUJOL
president del grup parlamentari de CiU i secretari general adjunt de CDC

Condemnem l’apagada i la considerem com a part de l’herència que ens pertoca de gestionar, una herència que es va iniciar amb el ministre Montilla. Més que buscar culpables de com hem arribat a aquesta situació, però, volem destacar dues actituds: l’atac contra Catalunya i especialment la llengua catalana, articulat sense miraments per part del PP, i la necessitat de recuperar el punt d’astúcia que el tripartit va perdre i que en el seu moment va possibilitar que TV3 fos una realitat sòlida al País Valencià. Emplacem el govern, tots els grups polítics i el govern valencià a quelcom que és de sentit comú: la reciprocitat ha de permetre que tot es vegi a tot arreu.

 

AINA RADO
PSOE, presidenta del Parlament de les Illes Balears

Som davant d’un acte de censura per part de la Generalitat valenciana. És demencial. S’ataca la llibertat d’expressió i d’informar-se lliurement dels ciutadans espanyols del País Valencià. I ho fan aquells que tant s’omplen la boca d’Espanya. Estic escandalitzada.

 

XAVIER RUBERT DE VENTÓS
escriptor

L’única cosa positiva és que és una acció reactiva. No han pogut convèncer ningú i ho han de fer per la força, prohibint. “Ladran, luego cabalgamos.” Fan el ridícul

 

VICENT SANCHIS
periodista

Va contra els principis que mouen la política comunicativa de la UE i de l’Europa sense fronteres. Caldria reconsiderar l’estratègia de no fer cas de la Generalitat valenciana –perquè té la llei– i reformular-ne una de nova, que consistís a intentar demandar el govern valencià, fent veure a Europa que incompleix la política europea bàsica que regeix la comunicació a escala interestatal i interterritorial. A la vegada, recollir fons per a evitar que ACPV sigui arrasada.

 

MARGA SANZ
coordinadora d’Esquerra Unida del País Valencià

No podem fer altra cosa sinó mostrar el nostre suport a Acció Cultural i rebutjar aquest atac contra la llibertat d’expressió i informació. L’apagada representa una restricció als drets culturals i cívics dels ciutadans. A més, l’actitud bel·ligerant de la Generalitat és un atemptat contra la unitat lingüística.

 

ISABEL-CLARA SIMÓ
escriptora

És un atemptat a la més elemental democràcia. Però igual com vam aconseguir TV3 per iniciativa privada fa uns quants anys, l’hem de tornar a aconseguir de la mateixa manera. El camí que hem de seguir són les mobilitzacions populars.

 

JOAN MAUNEL TRESSERRAS
ex-conseller de Cultura català

La situació és surrealista. La comunitat valenciana no ho és perquè tingui l’Albufera o el Palmerar o tarongers. O hi ha un compromís amb el patrimoni cultural i lingüístic valencià, sobretot amb aquells aspectes que són distintius i genuïns de la personalitat valenciana, o s’hi posa de cul i simplement aspira a ser un satèl·lit provincial d’una concepció d’Espanya única, centralista, monolingüe, monocultural i renuncia a cap altra cosa.
Fa temps es va trobar una solució tecnològica per a fer arribar TVC i Catalunya Ràdio al País Valencià. Les condicions tecnològiques i jurídiques han canviat. S’ha buscat tant com s’ha pogut una empara legal per a la reciprocitat entre TVC i TVV. Però per a això cal una actitud de diàleg, d’entesa. I el govern valencià ha fet el contrari: persegueix, amenaça. I ha acabat perseguint una entitat cultural que només intenta defensar la llengua i la identitat cultural pròpia de la societat, que és allò que hauria de fer el govern valencià.

 

FELIU VENTURA
cantant i autor de cançons

Això no és un tancament, és una bufetada. El problema que té el govern valencià, a partir d’ara, és que a la societat civil valenciana ja no queden més galtes per parar. Ningú no pot pretendre així ser el “candidat amb més suport de la història de les democràcies occidentals”.

 

MANUEL VICENT
escriptor

Em sembla un atropellament absolut i mortal. Amb això ja està tot dit.

 

   
Acció Cultural del País Valencià © 2011 - Octubre Centre de Cultura Contemporània. Carrer de Sant Ferran, 12 - 46001 - València - Tel. (0034) 96 315 77 99